Ergoterapi
ergoterapi
Ergoterapi har fokus på dine muligheder for at udføre dagligdags aktiviteter. Hvis du får nedsat eller mister en eller flere fysiske, psykiske og sociale funktioner, kan du have gavn af ergoterapeutiske indsatser.
De kan være:
- Kognitiv træning
- Hjernetræthedsforløb
- Kognitiv træning med hest
- Sansemotorisk træning på hest
- Sensory Profile
- Funktionstræning af hverdagsting, for eksempel at komme på toilet, tandbørstning, tøj af og på etc.
- Træning af hånd og funktion
På Thommysminde vil vores ergoterapeut træne din krop, psyke og hjerne, og udvikle dine sanser og færdigheder i samarbejde med dig. Du lærer at bruge nye teknikker og teknologier og tilpasse dine omgivelser og aktiviteter, så du kan klare hverdagen. Målet er en hverdag med indhold og struktur, hvor du kan deltage i præcis de aktiviteter, som du finder meningsfulde.
Ergoterapeutiske indsatser
Hjernetræthed
Arbejdsredskabet Min Dag/Min Energi er målrettet til arbejdet med dig, der er udfordret af hjernetræthed som følge af sygdom.
Hjernetræthed er et hyppigt forekommende symptom efter en skade i hjernen. Selvom du før skaden klarede mange opgaver på rutinen, kan selv en simpel opgave nu føles udmattende og til tider uoverkommelig. Derfor er en vigtig del af din rehabilitering , at du lærer at forvalte din energi hensigtsmæssigt hen over hele dagen. Målet er, at du på sigt kan udføre de aktiviteter, der er vigtige for dig i løbet af dagen.
Du kan læse mere om vores hjernetræthedsforløb i folderen
Kognitiv træning
I den ergoterapeutiske behandling tages der udgangspunkt i dine nuværende vanskeligheder ved at udføre dagligdags aktivitet. Målet med behandlingen er at give dig en lettere dagligdag gennem træning i de udfordringer, du har.
Du kan have brug for kognitiv træning, hvis:
- Du bliver hurtigere forstyrret, og du har fået vanskeligere ved at koncentrere dig i længere tid.
- Det er blevet sværere for dig at holde fokus, når der sker flere ting af gangen, f.eks. når flere personer taler samtidig.
- Det er blevet vanskeligere for dig at ”holde flere bolde i luften”.
- Du er begyndt at glemme mere, så du må skrive mere ned, end du gjorde før.
- Vigtige informationer må gentages flere gange, før du kan huske dem.
- Du har oplevet, at det et blevet sværere at finde vej, at forestille dig en rute eller at orientere dig på en avisside eller en computerskærm.
- Din tænkning kan være blevet langsom og ”træg”.
- Du har fået brug for at planlægge mere, hvis du skal kunne overskue komplekse opgaver eller aktiviteter
Hvad kan du få ud af kognitive træning?
- Mulighed for at arbejde med dine vanskeligheder.
- Grundig viden om og forståelse af dine kognitive udfordringer – men også af, hvor du fortsat har ressourcer og fungerer, som du altid har gjort. Målet er, at du bliver klogere på dig selv.
- Udredning af, om støj, lys eller dit humør påvirker din dag, og hvordan du i så fald bedst tager højde for det. Det kan også være, at du bliver hurtigere træt og skal finde ud af, om nogle typer opgaver trætter mere end andre, og om du kan mindske trætheden, f.eks. ved at holde pauser.